Zo krijg je Bluetooth op elke TV! (2024)

Een Bluetooth apparaat aansluiten op jouw TV? Geen idee of je TV Bluetooth heeft? Met deze handleiding krijg je Bluetooth op elke TV!

Hoofdtelefoons en mobiele apparaten zijn ongelooflijk gebruiksvriendelijk door hun draagbaarheid en gemak, maar ook door het ontbreken van kabels en draden die vaak hinderlijk kunnen zijn. Als je jouw apparaten wel wilt aansluiten op jouw tv, hoef je alleen maar te controleren of jouw televisie ook daadwerkelijk over Bluetooth beschikt. Niet alle TV’s zijn voorzien van Bluetooth, maar er is een manier om het toe te voegen.

Om Bluetooth toe te voegen aan jouw TV:

  • Controleer of jouw TV Bluetooth-compatibel is.
  • Kijk naar de audio-uitgangen op de TV.
  • Sluit een Bluetooth-zender aan op een audio-uitgangspoort van de tv.
  • Nadat je hebt gecontroleerd of de Bluetooth-zender stroom heeft, zet je de zender en de ontvanger in de koppelstand.

De stappen om een Bluetooth-verbinding met jouw TV te maken zijn eenvoudig, maar soms helpt het om wat meer informatie te hebben. Ervan uitgaande dat jouw TV nog geen Bluetooth-optie heeft, is het belangrijkste apparaat dat je nodig hebt een Bluetooth-zender, die zijn vaak betaalbaar te vinden op Amazon.

Inhoudsopgave

Hoe controleer je of jouw TV Bluetooth heeft?

Zo krijg je Bluetooth op elke TV! (1)

Je wilt eerst controleren of de TV met een slimme afstandsbediening is geleverd, want als dat het geval is, ondersteunt de TV Bluetooth. Als je geen slimme afstandsbediening hebt of niet zeker weet of die er wel is, kun je dat nog steeds controleren door naar het instellingenmenu van de TV te gaan. In de instellingen wil je ‘Geluid’ en vervolgens ‘Geluidsuitgang’ selecteren. Je weet dat jouw tv compatibel is met Bluetooth als je een optie ziet voor ‘Bluetooth-luidsprekerlijst’.

Als je problemen ondervindt bij het openen van het instellingenmenu, kunt je ook jouw gebruikershandleiding raadplegen of online wat onderzoek doen.

Controleer de audio uitgangen op jouw TV

Zo krijg je Bluetooth op elke TV! (2)

Het is belangrijk om aandacht te besteden aan de audio-opties van de TV, omdat er verschillende soorten aansluitingen zijn. Zo moet je bijvoorbeeld weten of er een optische audioverbinding, RCA of een AUX uitgang is, zodat je een beter idee hebt van wat voor soort Bluetooth-zender je moet kopen. Gelukkig zijn er universele zenders zoals de Avantree Oasis Plus Bluetooth zender en ontvanger(op Amazon) die zowel RCA, optische audioverbinding, als hulpaansluiting omvatten.

RCA audio uitgang

Zo krijg je Bluetooth op elke TV! (3)

Om te weten te komen waar de RCA-uitgangen zijn, hoef je alleen maar naar de achterkant van jouw tv te kijken. Het is niet ongewoon dat de analoge RCA-uitgangen aan de onderkant van de TV of aan de zijkanten zitten, en ze zijn meestal rood en wit gekleurd, op die manier is het gemakkelijk om de kabels goed in te stellen zonder fouten te maken tijdens het proces. Als je het label ‘Output’ ziet, betekent dit dat het bedoeld is om audio naar een ander apparaat te sturen.

Optische audio uitgang

Zo krijg je Bluetooth op elke TV! (4)

Optische audioverbinding – ook wel TOSLINK-aansluitingen genoemd – is een zeer populaire manier om audio van hoge kwaliteit van het ene apparaat naar het andere te sturen. Als jouw TV de poort voor een optische audioaansluiting heeft, zie je een enkele poort aan de achterkant of zijkant van jouw TV, samen met het label eronder, ‘Optisch’.

Aux audio uitgang

Zo krijg je Bluetooth op elke TV! (5)

Auxiliary of AUX is waarschijnlijk een van de meest populaire audiopoorten die er zijn. Ook hier geldt dat het meestal aan de achterkant of zijkant van de TV zit en wordt aangeduid met AUX Out of AUX Output. Je kunt eigenlijk een RCA omzetten naar AUX en visa-versa.

Stappen voor het toevoegen van Bluetooth aan een TV

Zoals gezegd, is het toevoegen van Bluetooth-functionaliteit aan uw TV vrij eenvoudig. Dit zijn instructies voor het uitvoeren van audio van de TV via Bluetooth naar een Bluetooth-compatibele luidspreker, koptelefoon, enz.

Sluit een Bluetooth-zender aan op een audio-uitgangspoort

Zo krijg je Bluetooth op elke TV! (6)

Een Bluetooth-zender is een klein apparaat dat Bluetooth-capaciteit creëert voor bijna elke tv, zolang het maar een audio-uitgangspoort heeft. Het type poort bepaalt het soort zender dat je nodig hebt, maar hoe dan ook, het aansluiten van de Bluetooth-zender is eenvoudig. Het enige wat je hoeft te doen is de zender aan te sluiten op de corresponderende poort.

Zorg ervoor dat de Bluetooth-zender stroom heeft

Tenzij de Bluetooth-zender op batterijen of een accu werkt, moet je hem op een voedingsbron aansluiten. De meeste Bluetooth-zenders maken gebruik van een klein indicatielampje dat aangeeft of hij is ingeschakeld of niet nadat hij is aangesloten. Als de zender op batterijen werkt, moet het indicatielampje je ook waarschuwen als de batterij bijna leeg is.

Zet de Bluetooth-zender in de koppel modus (pairing)

Zo krijg je Bluetooth op elke TV! (7)

Elk type Bluetooth-zender heeft verschillende stappen voor het aanzetten van de koppel modus, dus lees de bijgeleverde instructies zorgvuldig. Ongeacht het type zender zijn ze allemaal gemakkelijk te activeren, omdat de overgrote meerderheid je gewoon een paar seconden op de aan/uit-knop moet drukken tot het indicatielampje blauw en rood knippert.

Als hij eenmaal in de koppelingsstand staat, hoeft je je geen zorgen meer te maken over de plaatsing, want hij is al aangesloten op de tv. Het koppelen van Bluetooth-apparaten is meestal het gemakkelijkste deel van het proces.

Zet het ontvangende apparaat in koppel modus

Om jouw TV in de koppelstand te zetten zodat je Bluetooth kunt toevoegen, ga je eerst naar het bronmenu. Van daaruit selecteert je de ‘Verbindingsgids’ die je door de instelstappen leidt. Druk op de luidsprekeroptie in het menu, en je zou een tabblad voor Bluetooth moeten zien. Zodra de TV in de koppelingsmodus staat, vink je onder ‘Beschikbare uitgangen’ aan. Lees de gebruiksaanwijzing als de menu-opties van jouw televisie niet duidelijk zijn.

De Bluetooth-zender en het ontvangende apparaat zijn nu gekoppeld.

Zo krijg je Bluetooth op elke TV! (8)

Als je de eenvoudige instelstappen hebt gevolgd, is Bluetooth aan je TV toegevoegd. Nu kun je jouw smartphone als afstandsbediening gebruiken, een koptelefoon aansluiten en content streamen vanaf jouw mobiele apparaten. Hoewel de set-up vrij eenvoudig is, kunnen er soms problemen zijn die je moet oplossen.

Veelvoorkomende problemen met het gebruik van een Bluetooth-zender van een TV

Er zijn zeker voordelen verbonden aan het gebruik van een Bluetooth-zender, zoals het feit dat je geen kabels of draden meer nodig heeft voor jouw entertainmentsysteem. Het is zo eenvoudig als het aansluiten van de zender op de uitgangen en de stroombron, en het is meestal betaalbaarder dan de aanschaf van een draadloze soundbar.

Dit gezegd hebbende, kan het gebruik van een Bluetooth-zender ook problemen opleveren. Misschien kun je sommige problemen negeren, terwijl andere ervoor zorgen dat je de verbinding verbreekt en er helemaal klaar mee bent. Enkele van de meest voorkomende problemen met Bluetooth-zenders zijn verstorende audio en lip-synchronisatie of geluidsvertraging.

Slechte geluidskwaliteit

Het toevoegen van Bluetooth-mogelijkheden aan jouw TV kan soms resulteren in een slechte geluidskwaliteit. Het is bijvoorbeeld niet ongewoon dat bepaalde televisiekanalen beter klinken zonder dat Bluetooth is ingeschakeld. Je kunt de verbinding met de zender verbreken om het geluid weer te verbeteren, maar dan moet je het koppelingsproces opnieuw doorlopen.

Audio-aan- en -uitschakeling

Er kunnen ook problemen zijn met interferentie die de neiging hebben om het geluid in en uit te schakelen. Een snelle oplossing voor dit probleem is het inkorten van de aansluitdraad, maar als de TV en de stroombron niet dicht bij elkaar staan, kan dit geen optie zijn. Naast het geluid dat aan en uit gaat, kunnen er ook problemen zijn met de vertraging.

Lipsynchronisatie of geluidsvertraging

Voor de meeste kijkers is niets vervelender dan het geluid dat niet overeenkomt met de actie op het scherm. Soms is het nauwelijks merkbaar en op andere momenten is het het enige waar je je op kunt concentreren.

Audiovertraging en lipsynchronisatieproblemen kunnen worden veroorzaakt door een paar dingen, waaronder het feit dat er te veel apparaten tegelijk zijn aangesloten. Als deze oplossingen niet werken, kunnen sommige van de fixes die in dit artikel zijn opgenomen over de vertraging tussen de soundbars en de TV’s ook helpen.

De meeste Bluetooth-zenders kunnen slechts enkele apparaten tegelijk ondersteunen. Als de apparaten niet aan elkaar gekoppeld zijn, kunnen er problemen ontstaan met de geluidsvertraging. Als er bijvoorbeeld twee hoofdtelefoons zijn aangesloten, kan het zijn dat de ene het audiosignaal voor de andere ontvangt. Het type apparaat kan ook lipsynchronisatieproblemen veroorzaken, en als het inkorten van de draden of het repareren van het apparaat het niet repareert, moet je wellicht afzien van het gebruik van dat apparaat.

Conclusie

Ook al kun je Bluetooth aan elke tv toevoegen, het werkt misschien niet altijd precies zoals je het je had voorgesteld. Problemen met geluidsvertraging en interferentie komen vaak voor, en soms kan het probleem niet eenvoudig worden opgelost door simpelweg de draden in te korten of een betere Bluetooth-zender aan te schaffen.

Met dit gezegd hebbende, is het gemakkelijk en goedkoop om Bluetooth toe te voegen met een Bluetooth-zender. De enige kabels die je hoeft aan te sluiten zijn op de audio-uitgangspoorten van de TV en het is ook eenvoudig om de apparaten te koppelen door eenvoudigweg de optie te selecteren in de menu-instellingen. Als je geen Bluetooth wilt toevoegen aan jouw TV en je wilt geen draadloze soundbar, dan is een zender een betaalbare optie waarmee je jouw mobiele apparaten kunt aansluiten.

Heb ik Bluetooth op mijn TV?

Zet de tvaan, open het menu en ga naar de instellingen. Zoek het kopje geluid (soms audio) en zoek de lijst waar detv-speakers zijn aangevinkt. Staat in dezelfde lijst Bluetooth? Dan kun je eenBluetoothspeaker of koptelefoon koppelen.

Heeft elke TV Bluetooth?

Niet alleTV’szijn voorzien vanBluetooth, maar er is een manier om het toe te voegen. OmBluetoothtoe te voegen aan jouwTV: Controleer of jouwTV Bluetooth-compatibel is. Kijk naar de audio-uitgangen op deTV.

Waar vind ik Bluetooth op mijn Samsung TV?

Zet je Samsung SmartTVaan.
Druk op de afstandsbediening en ga naar ‘Instellingen’ (settings)
Ga naar ‘Sound’ –> ‘Sound Output’.
Er verschijnt een optie‘Bluetooth’ in despeaker lijst.

Waar vind ik Bluetooth op mijn LG TV?

Zet je LG TV aan.
Druk op de afstandsbediening en ga naar ‘Instellingen’ (settings).
Ga naar ‘Bluetooth’.
Klik op het schuifje bovenin omBluetoothin te schakelen.
Klik op het apparaat waar je verbinding mee wilt maken.
Controleer de code die in beeld komt en tik op ‘Koppelen’.

Zo krijg je Bluetooth op elke TV! (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Edwin Metz

Last Updated:

Views: 5461

Rating: 4.8 / 5 (78 voted)

Reviews: 85% of readers found this page helpful

Author information

Name: Edwin Metz

Birthday: 1997-04-16

Address: 51593 Leanne Light, Kuphalmouth, DE 50012-5183

Phone: +639107620957

Job: Corporate Banking Technician

Hobby: Reading, scrapbook, role-playing games, Fishing, Fishing, Scuba diving, Beekeeping

Introduction: My name is Edwin Metz, I am a fair, energetic, helpful, brave, outstanding, nice, helpful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.