Bluetooth koptelefoon aan de tv - het kan! (2024)

Een bluetooth koptelefoon is maar wat makkelijk – door het ontbreken van een kabel ben je stukken mobieler en flexibeler. Logisch dus dat we hem ook bij de tv willen gebruiken.

De meeste televisies, soundsystemen of computers hebben een bluetooth functie – geschikt om via een bluetooth koptelefoon naar je films, games of muziek te luisteren. In theorie tenminste. Vaak komen de eerste frustraties na aanschaf al opborrelen omdat de smart-tv en bluetooth koptelefoons slecht te koppelen zijn of dat je ondanks niks hoort, terwijl de apparaten wel met elkaar gekoppeld zijn. We leggen je uit waar dit aan kan liggen en hoe je de draadloze verbinding tot stand brengt.

Teufel tutorial op YouTube over bluetooth koptelefoons voor tv

In onze video tutorial laat Lisa je zien hoe je een bluetooth koptelefoon met je tv kunt verbinden. Onder de video vind je de belangrijkste punten in een compacte stapsgewijze handleiding. De video kan je bekijken met Nederlandse ondertitels.

Bluetooth koptelefoon aan de tv - het kan! (1)

Door de video te downloaden ga je akkoord met het privacybeleid van YouTube.
Meer informatie

Video laden

Handleiding: bluetooth koptelefoons verbinden met je tv

Hier is een korte samenvatting van de belangrijkste stappen uit de video:

  1. Activeer bluetooth in de instellingen

    Schakel in de geluidsinstellingen de geluidsuitvoer van de tv-speakers (of andere luidsprekers) naar bluetooth.

  2. Apparaten koppelen

    Zoals je waarschijnlijk al verschillende keren met je smartphone deed, kun je jouw tv en je koptelefoon via bluetooth aan elkaar koppelen in de instellingen. Om dit te doen moet bluetooth natuurlijk ook geactiveerd zijn op de koptelefoon.

  3. Bluetooth adapter voor oudere tv’s

    Als je tv geen bluetoothsignaal kan uitzenden, is een bluetoothadapter jouw redder in nood. Het hoeft niet veel te kosten en maakt je tv bluetooth-compatibel. je sluit de BT-adapter meestal aan op je tv via een USB-poort.

Waarom doet de bluetooth koptelefoon het niet aan de tv?

Om de reden hiervoor te achterhalen, moeten we even in de technische features van bluetooth duiken: bluetooth is oorspronkelijk voor de wederzijdse dataoverdracht tussen twee computers ontwikkeld. Zo kun je bijvoorbeeld een mp3 track van het ene naar het andere apparaat sturen – echter zonder dat je hier een geluidsweergave hoort, want de overdracht gaat via de harde schijf.

Maar behalve de populaire methode van dataoverdracht via bluetooth is een bluetooth geluidsoverdracht ook mogelijk, alhoewel hier een overdracht in beide richtingen niet automatisch functioneert. Bij bluetooth audio is de richting van de overdracht belangrijk want die gaat volgens het zender-ontvanger-principe. Een apparaat zendt, het andere ontvangt. Een bluetooth-interface is niet automatisch voorzien van een transmitter voor geluidssignalen. In tegendeel: de meeste fabrikanten zagen ervan af van om een bluetoothzender te integreren. Het werd al voldoende geacht om met een smartphone iets naar de tv te kunnen zenden – foto’s bijvoorbeeld.

De boom van de bluetooth koptelefoon heeft smart tv-fabrikanten duidelijk verrast

Hoewel met de meerderheid van de smart tv’s of soundsystemen een bluetooth geluidsoverdracht mogelijk is, is het zenden van geluid via bluetooth niet mogelijk. En omdat een bluetooth koptelefoon een weergaveapparaat is, moet hij natuurlijk audio kunnen ontvangen – anders klinkt er geen muziek.

Wie een tv zoekt waarmee hij zijn bluetooth kan koppelen, moet zeker weten dat de geïntegreerde bluetooth-interface geluid kan zenden. Het bluetooth logo op de tv of de verpakking is helaas niet altijd duidelijk genoeg.

Leestip: Bluetooth problemen? Deze tips helpen!

Teufel bluetooth koptelefoon

Bluetooth koptelefoon aan de tv - het kan! (3)

AIRY SPORTS

€ 69,99€ 99,99In verschillende kleuren

Bluetooth koptelefoon aan de tv - het kan! (4)

MOVE BT

€ 119,99

Bluetooth koptelefoon aan de tv - het kan! (5)

AIRY

€ 89,99€ 149,99

Snel opgelost: bluetoothzender kopen

Heb je vergeefs geprobeerd om je bluetooth koptelefoon met je tv te pairen, wees dan niet getruerd: het is mogelijk om een losse bluetooth zender te kopen, en dat hoeft niet eens echt duur te zijn.

Er zijn verschillende externe bluetoothzenders in de vakhandel verkrijgbaar. De aansluiting is altijd identiek: bezit de tv of stereo over een vrije geluidsuitgang zoals die voor de koptelefoon dan kun je de adapter hier aansluiten. De adapter die je eerst met de koptelefoon hebt gekoppeld, stuurt het geluidssignaal vervolgens naar de koptelefoon. Dit principe kun je vergelijken met het basisstation van een draadloze koptelefoon met radiosignaal.

Waar moet je op letten bij een externe bluetooth transmitter?

  • Vertraging:het is ontzettend irritant wanneer het geluid niet lipsync loopt met je film. Een oorzaak kan zijn dat het geluidssignaal van de tv naar de koptelefoon meerdere keren omgezet (gecodeerd/gedecodeerd) wordt en dat dit processen zijn die menig bluetooth transmitter niet snel genoeg kan converteren. Let in de winkel op de latentietijd.
  • Multi-pairing: wil je met z’n tweetjes een film kijken, dan heb je ook twee koptelefoons nodig. Let er dus op of je met de bluetooth-transmitter twee signalen tegelijkertijd kan koppelen.

Een kleine tip nog: ben je nog op zoek naar de passende koptelefoon? Doe de test en kijk welk koptelfoon type je bent.

Veel luisterplezier met de bluetooth koptelefoons van Teufel

▶ DeREAL BLUE PROzorgt voor goed geluid in elke wereld. Je kunt hem niet alleen via Bluetooth gebruiken, maar je profiteert ook van actieve ruisonderdrukking (ANC), die geluid van buitenaf bijna volledig blokkeert. Dankzij Bluetooth heb je geen vervelende kabels nodig bij het gamen in VR en heb je meer bewegingsvrijheid.

▶ DeREAL BLUE NCis onze allround over-ear koptelefoon. Bluetooth 5.0 met apt-X®, Active Noise Cancelling en een lineaire HD-driver met veel bas zorgen voor maximaal luisterplezier, zelfs in luidruchtige omgevingen. En als je toch een kabelaansluiting nodig hebt, geen probleem: de koptelefoon heeft ook een jack-aansluiting.

Overzicht van alle bluetooth koptelefoons

Meer Teufel koptelefoons

Bluetooth koptelefoon aan de tv - het kan! (8)

REAL BLUE TWS 3

€ 149,99In verschillende kleuren

Bluetooth koptelefoon aan de tv - het kan! (9)

AIRY TWS 2

€ 99,99In verschillende kleuren

Bluetooth koptelefoon aan de tv - het kan! (10)

ZOLA + Shure MV7X

€ 254,-€ 329,99

Conclusie: bluetooth koptelefoons kun je bijna altijd aan je tv koppelen

  • Heeft je tv een bluetooth logo dan betekent het niet per se dat hij geluidssignalen via bluetooth naar je koptelefoon kan versturen.
  • Met een bluetooth zender kun je echter je tv upgraden en het geluidssignaal draadloos doorsturen.
  • Bluetooth transmitters kunnen meestal via de koptelefoonaansluiting van de tv worden aangesloten. Ze zijn klein en onopvallend.
  • Meer koptelefoons en algemene hulp bij het kiezen vind je via ons digitaal soundadvies.
Bluetooth koptelefoon aan de tv - het kan! (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Clemencia Bogisich Ret

Last Updated:

Views: 5465

Rating: 5 / 5 (80 voted)

Reviews: 87% of readers found this page helpful

Author information

Name: Clemencia Bogisich Ret

Birthday: 2001-07-17

Address: Suite 794 53887 Geri Spring, West Cristentown, KY 54855

Phone: +5934435460663

Job: Central Hospitality Director

Hobby: Yoga, Electronics, Rafting, Lockpicking, Inline skating, Puzzles, scrapbook

Introduction: My name is Clemencia Bogisich Ret, I am a super, outstanding, graceful, friendly, vast, comfortable, agreeable person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.