Parijs nog volop in de steigers, vijftig dagen voor de Olympische Spelen (2024)

NOS Sport

  • Franklin Stoker

    redacteur Sport

  • Franklin Stoker

    redacteur Sport

Met nog vijftig dagen tot de officiële opening van de 33ste Olympische Spelen is Parijs hard bezig met de voorbereidingen op het immense sportevenement. Komt Parijs al in de stemming? En hoe staat het met de bouw van de stadions?

Wie een dag door de Franse hoofdstad slentert en een kijkje neemt bij de diverse olympische locaties, komt tot de conclusie dat Parijs met de warming-up bezig is, maar in olympisch opzicht staat alles nog in de steigers.

Het gebied bij de Eiffeltoren, altijd een van de drukstbezochte gebieden van Parijs, is bijvoorbeeld voorzien van flink wat hekwerk rondom de bouwprojecten, om geïnteresseerden op afstand te houden.

Nog geen olympisch sausje

Het nabijgelegen beachvolleybalstadion, hoogstwaarschijnlijk in visueel opzicht een van de paradepaardjes van de Spelen, krijgt al behoorlijk vorm, maar moet nog worden voorzien van het olympische sausje.

In dit gebied bruist het komende zomer van de energie. Nu heerst er nog een gemoedelijke sfeer. De immer aanwezige verkopers bieden miniatuur-Eiffeltorentjes in alle soorten en maten aan en toeristen struikelen over elkaar heen voor de mooiste foto met het iconische bouwwerk.

Toch voel je met name in dit deel van Parijs dat er iets groots aan zit te komen. Dat heeft vooral te maken met de hoge concentratie van olympische locaties op een relatief korte afstand van elkaar. Vanaf de Eiffeltoren zijn zeven verschillende sportlocaties binnen 35 minuten te voet bereikbaar.

Aan de voet van de Eiffeltoren ligt een van de vele bruggen die Parijs rijk is, de Pont d'Iéna. Daar is beneden aan de zijkant een olympische aftelklok geïnstalleerd.

Het aangrenzende Trocadéro, waar je met een klim naar boven uitzicht op de Eiffeltoren hebt, is nu nog een wirwar van metalen constructies. Hier komt een stadion van 30.000 toeschouwers. Trocadéro fungeert als finish van openingsceremonie en is ook onderdeel van de triatlon, de wegwedstrijd in het wielrennen, de marathon en het snelwandelen.

Sla de carrousel over

  • Parijs nog volop in de steigers, vijftig dagen voor de Olympische Spelen (4)

    NOS

  • Parijs nog volop in de steigers, vijftig dagen voor de Olympische Spelen (5)

    NOS

Ook op Place de la Concorde, bekend van de obelisk, fonteinen en de tradtionele slotetappe van de Tour de France, wordt nog volop gebouwd aan de diverse stadions. Hier zal een een heuse 'urban arena' verrijzen. BMX freestyle, breaking, skateboarden en 3x3 basketbal staan hier op het programma.

Op tien minuten lopen van La Concorde ligt het prachtige Pont Alexandre III, de brug met de gouden beelden. Mathieu van der Poel zou over deze brug richting olympische glorie kunnen rijden en Sharon van Rouwendaal gaat eronderdoor zwemmen in de veelbesproken Seine. De tribunes op Pont Alexandre III lijken in ieder geval gereed, al zit alles begrijpelijkerwijs achter slot en grendel.

Geen ringen op Roland Garros

Toch geeft Parijs zich nog niet helemaal over aan de Spelen. In de omgeving van Roland Garros, in het zuidwesten van Parijs, en op het tennispark zelf zijn bijvoorbeeld de olympische uitingen nog onvindbaar, behalve op de frisdrankblikjes van olympische sponsors. Het complex dient tijdens de Spelen als decor van het tennis- en bokstoernooi.

France Télévisions, de publieke omroep in Frankrijk, heeft over de lengte van zijn gebouw langs de Seine een groot driedelig billboard met een verwijzing naar de Olympische Spelen hangen. Het is in dit deel van Parijs een van de weinige prominent aanwezige verwijzingen naar het evenement.

In het gebied tussen Place de la Concorde en het stadhuis van Parijs (Hôtel de Ville) is er meer sprake van een olympische sfeer. Hier hangen in diverse straten olympische banieren en is het stadhuis versierd met diverse uitingen.

Het plein is nu vooral een trekpleister voor toeristen die zich graag met de woorden 'Paris 2024' op de foto laten vereeuwigen. Maar in augustus is dit het domein van onder anderen Abdi Nageeye en wellicht Sifan Hassan, aangezien bij Hôtel de Ville op 10 en 11 augustus de start van de marathon is.

Sla de carrousel over

  • Parijs nog volop in de steigers, vijftig dagen voor de Olympische Spelen (12)

    NOS

  • Parijs nog volop in de steigers, vijftig dagen voor de Olympische Spelen (13)

    NOS

  • Parijs nog volop in de steigers, vijftig dagen voor de Olympische Spelen (14)

    NOS

Het olympische aanbod in de Franse warenhuizen en supermarkten is nog wat karig. Tussen de stokbroden en verse groenten is er wel wat olympische merchandise te vinden, maar men wordt er niet mee overladen. Er moet goed worden gezocht naar de olympische mokken of knuffelmascottes.

Op het internationale treinstation Gare du Nord kan men in een bescheiden Paris 2024-kiosk wel terecht voor zijn of haar olympische snuisterijen, maar dat is het dan ook wel.

Parijs doet het dus vooralsnog rustig aan met het aanwakkeren van een olympisch gevoel. Dat is misschien ook wel begrijpelijk, aangezien de stad nu vooral de handen vol heeft aan de opbouw, de veiligheid en het hygiënevraagstuk over het water van de Seine. En bovendien: er is in Duitsland ook een EK voetbal in aantocht, met het Franse elftal als een van de topfavorieten.

Sla de carrousel over

  • Parijs nog volop in de steigers, vijftig dagen voor de Olympische Spelen (15)

    NOS

  • Parijs nog volop in de steigers, vijftig dagen voor de Olympische Spelen (16)

    NOS

  • Parijs nog volop in de steigers, vijftig dagen voor de Olympische Spelen (17)

    NOS

  • Vergeten olympische sport onderwaterzwemmen: 'Zorg dat je op tijd boven komt als je wazig wordt'
  • Kolossaal waterbassin moet vieze Seine zwemklaar maken voor Zomerspelen
  • Het olympisch vuur brandt, een Nederlands bedenksel uit 1928
  • Sport algemeen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl

Parijs nog volop in de steigers, vijftig dagen voor de Olympische Spelen (2024)

FAQs

Wat kost een kaartje voor de Olympische Spelen 2024? ›

De goedkoopste kaarten voor de Olympische Spelen van Parijs in 2024 kosten € 24 per stuk. Bijna de helft van alle tien miljoen beschikbare kaarten kost € 50 of minder. De prijs van een ticket is afhankelijk van de sport, de wedstrijd en de stoelcategorie die je kiest.

Hoeveel sporten op de Olympische Spelen 2024? ›

Ruim 10.000 sporters strijden tot en met zondag 11 augustus in 32 sporten om het goud, zilver en brons. Nieuw op het olympische programma is breakdance.

Waar verblijven tijdens Olympische Spelen Parijs? ›

Hieronder vind je onze top 5 hotels waarmee je binnen no-time bij de sportlocaties bent.
  1. Cocoon loft. Cocoon loft ligt op loopafstand (800 m) van Place de la Concorde. ...
  2. Hotel Paris Boulogne. Tennisliefhebbers zijn aan het juiste adres bij Hotel Paris Boulogne. ...
  3. Bright Cocoon. ...
  4. Le 7 Eiffel Hotel by Malone. ...
  5. Marais Renard.

Wie mogen er op de Olympische Spelen van 2024 in Parijs voor het eerst meedoen aan synchroonzwemmen? ›

Mannen mogen op de Olympische Spelen van 2024 in Parijs voor het eerst aan het sychroonzwemmen voor teams meedoen. Synchroonzwemmen, tegenwoordig officieel artistiek zwemmen genoemd, maakt sinds 1984 deel uit van de Spelen.

Hoeveel kosten de Olympische Spelen in Parijs? ›

Sinds de Franse kandidatuur in 2015 nam het budget al met 29 procent toe, tot 8,8 miljard euro. Een budget van 6,8 miljard euro, dat stond in het bidbook toen Parijs zich in 2017 officieel kandidaat stelde als gastheer voor de Spelen. Zeven jaar later is dat al bijgesteld naar 8,87 miljard.

Hoe duur is het om naar de Olympische Spelen te gaan? ›

Tickets voor de Olympische en Paralympische Spelen van Parijs in 2024 zijn alleen te koop via de officiële website van de Olympische Spelen 2024. In totaal zijn er meer dan 10 miljoen tickets beschikbaar. De prijzen variëren tussen de €24 en €690. Dat verschilt met name per sport.

Welke datum zijn de Spelen in Parijs? ›

Olympische Spelen Parijs 2024. De organisatie van de 33ste editie van de Olympische Spelen is toegewezen aan Parijs. In de Franse hoofdstad zullen van 26 juli tot en met 11 augustus 2024 rond de 10500 sporters uit 206 landen in actie komen.

Wat krijgt de winnaar van de Olympische Spelen? ›

Het geldbedrag

De winnaars van Olympisch goud mogen elk 50.000 dollar bijschrijven op hun rekening. Dat komt neer op ongeveer 46.000 euro. Estafetteteams moeten dit bedrag delen.

Hoe laat opening Olympische Spelen 2024? ›

Langzaam maar zeker kunnen we gaan aftellen naar de start van het grootste wereldwijde sportevenement dat van 26 juli tot 11 augustus 2024 gehouden wordt in Parijs. De openingsceremonie van de Spelen (26 juli vanaf 19.30 uur) zal plaatsvinden op en rond de Seine en niet in een afgesloten stadion: een première!

Waar is het olympisch dorp in Parijs? ›

De organisatie van de Olympische Spelen van Parijs zet in op duurzaamheid en de ontwikkeling van achterstandswijken. Mede daarom is ervoor gekozen om het olymisch dorp op de grens van drie banlieues te bouwen. Het dorp bevindt zich op een kruising van de steden Saint-Ouen, Saint-Denis and L'Île-Saint-Denis.

Waarom is de Olympische Spelen in Parijs? ›

Het IOC heeft al deze steden officieel als kandidaat-steden aangemerkt. Daarvan bleef er nog één in de race. De Franse hoofdstad Parijs wilde de Spelen al organiseren in 1992, 2008 en 2012. Nu Parijs gekozen is voor de Spelen van 2024, is het honderd jaar geleden (1924) dat de Spelen in Frankrijk plaatsvonden.

Welk stadion Olympische Spelen Parijs? ›

De marathon en het snelwandelen gaan door het centrum van Parijs, de andere onderdelen vinden plaats in het Stade de France, het Olympisch stadion van Parijs.

Welke sporten Parijs 2024? ›

Op alfabetische volgorde: atletiek, badminton, basketbal, boksen, boogschieten, breakdance, gewichtheffen, gymnastiek (turnen), golf, handbal, hockey, judo, kanovaren, klimsport, moderne vijfkamp, paardensport, roeien, rugby, schermen, schietsport, skateboarden, surfen, tafeltennis, taekwondo, tennis, triatlon, voetbal ...

Hoeveel bezoekers Olympische Spelen 2024? ›

Paris 2024 | Toeschouwers van 600.000 naar 326.000 vanwege veiligheid op route langs Seine.

Hoeveel Nederlanders doen er mee aan de Olympische Spelen? ›

- De Nederlandse afvaardiging telt 267 sporters, een recordaantal sinds de eerste deelname aan de Spelen in 1900. Er wordt in 24 Olympische sporten deelgenomen.

Wat kost een kaartje voor de openingsceremonie Olympische Spelen? ›

De beste plaatsen voor de openingsceremonie op 26 juli kosten 2700 euro. Daar staat tegenover dat de ongeveer de helft van de kaarten minder dan 50 euro zijn, waarvan een miljoen slechts 24 euro kosten. Op de officiële verkoopsite zijn nog wel kaarten te kopen. Over het algemeen zijn dit de duurdere tickets.

Hoe koop je kaartjes voor de Olympische Spelen? ›

Je koopt je kaarten daarom niet via NOC*NSF, maar direct via het organisatiecomité. Dit is de officiële website. Dit is de enige plek waar je officiële losse wedstrijdkaarten koopt voor de Olympische en Paralympische Spelen van Parijs. Naast losse wedstrijdtickets, worden ook hospitality-pakketten verkocht.

Wat was de prijs van de Olympische Spelen? ›

Tot nu toe gingen de inkomsten voornamelijk naar de organisator: het Internationaal Olympisch Comité (IOC). En het gaat om veel geld: in 2021, het jaar van de Spelen in Tokio, verdiende het IOC zo'n 4 miljard euro, waarvan ruim 500 miljoen euro werd uitgekeerd aan de deelnemende sportbonden.

Waar is de opening van de Olympische Spelen 2024? ›

Op vrijdag 26 juli 2024 vindt de openingsceremonie plaats van de Olympische Spelen van Parijs. Ongeveer 600.000 mensen worden er door de organisatie verwacht in Parijs op de vrijdag in juli 2024.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Msgr. Benton Quitzon

Last Updated:

Views: 5551

Rating: 4.2 / 5 (43 voted)

Reviews: 82% of readers found this page helpful

Author information

Name: Msgr. Benton Quitzon

Birthday: 2001-08-13

Address: 96487 Kris Cliff, Teresiafurt, WI 95201

Phone: +9418513585781

Job: Senior Designer

Hobby: Calligraphy, Rowing, Vacation, Geocaching, Web surfing, Electronics, Electronics

Introduction: My name is Msgr. Benton Quitzon, I am a comfortable, charming, thankful, happy, adventurous, handsome, precious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.