De Eiffeltoren in Parijs bezoeken: 10 handige tips (2024)

13 november 2023

De Eiffeltoren in Parijs bezoeken: 10 handige tips (1)

Home » Frankrijk » 10 tips om alles uit een bezoek aan de Eiffeltoren te halen

Als je voor de eerste keer naar Parijs gaat, staat een bezoek aan de iconische Eiffeltoren waarschijnlijk bovenaan je verlanglijstje. In 1889 was dit het pronkstuk van de Wereldtentoonstelling in Parijs en nog steeds trekt het bouwwerk jaarlijks miljoenen bezoekers.

Eiffeltoren

De Eiffeltoren in Parijs bezoeken: 10 handige tips (2)

De geschiedenis van de Eiffeltoren

De Eiffeltoren werd gebouwd ter ere van van de Wereldtentoonstelling in 1889, die dat jaar in Parijs plaatsvond. De toren werd ontworpen onder leiding van ingenieur Gustave Eiffel, en het duurde precies twee jaar, twee maanden en vijf dagen om het bouwwerk te voltooien. Een buitengewone prestatie voor die tijd.

De Eiffeltoren gold als een technisch en architectonisch hoogstandje, en was bij oplevering het hoogste gebouw ter wereld.Het oorspronkelijke plan was om het bouwwerk 20 jaar weer af te breken, maar mocht blijven staan omdat de toren inmiddels in gebruik was als radiomast.

De Eiffeltoren in Parijs bezoeken: 10 handige tips (3)

De Eiffeltoren in Parijs bezoeken: 10 tips

Ben je binnenkort in Parijs en ga je de Eiffeltoren bezoeken? Dit zijn tien tips voor een gedenkwaardig bezoek aan het icoon van Frankrijk.

1. Timing is alles

Jaarlijks wordt de Eiffeltoren door 6 miljoen mensen bezocht en het is daarmee de drukst bezochte attractie ter wereld. Vooral tijdens het hoogseizoen en in de weekenden kan het druk zijn, dus timing is alles als je niet in de rij wilt staan. Januari, februari, oktober en november zijn de rustigste maanden om de Eiffeltoren te bezoeken.

Het tijdstip heeft ook invloed. Om hele lange wachtrijen te vermijden, kun je het best vroeg in de ochtend of laat in de avond een bezoek brengen aan de Eiffeltoren. Tussen 11 uur ’s ochtends en 5 uur ’s middags is de Eiffeltoren op z’n drukst.

2. Koop van tevoren je toegangskaartje

Het is slim om van tevoren een toegangskaartje te kopen, zodat je in ieder geval niet in de rij hoeft te staan bij de ticketbalie. Je kunt dan meteen doorlopen naar de liften of het trappenhuis.

➞ Parijs tip: Met de Paris City Card krijg je gratis toegang tot enkele topbezienswaardigheden, waaronder het Louvre en de Eiffeltoren.

3. Verschillende soorten tickets voor de trap en de lift

Er zijn verschillende soorten tickets voor de Eiffeltoren. Zo kun je tickets kopen voor de trap of de lift. Traplopen is goedkoper, maar kan op warme dagen ook flink inspannend zijn én niet heel relaxt als je hoogtevrees hebt.

De tweede verdieping is bereikbaar via de trap of de lift, de bovenste verdieping uitsluitend met de lift. Er is ook een combiticket verkrijgbaar: je gaat dan met de trap naar de tweede verdieping en neemt daar de lift naar de bovenste verdieping.

De Eiffeltoren in Parijs bezoeken: 10 handige tips (4)

4. Drie verdiepingen

De Eiffeltoren bestaat uit drie verdiepingen: de eerste op 57 meter, de tweede op 116 meter en de derde op 276 meter. Hoe hoger je komt, hoe beter het uitzicht (en hoe duurder je toegangsticket).

5. Restaurants op de Eiffeltoren

Op de eerste verdieping zit een betaalbare brasserie, op de tweede verdieping kun je aanschuiven bij het legendarische sterrenrestaurant Jules Verne. In de top zit een champagnebar waar je een peperdure champie to go kan krijgen in een plastic flûte.

➞ Parijs tip: Wel lekker eten op de Eiffeltoren, maar niet de hoofdprijs betalen? Schuif aan voor de lunch bij Madame Brasserie.

6. Bezoek de Eiffeltoren ook in het donker

De Eiffeltoren is een belangrijk herkenningspunt in de skyline van Parijs, zowel overdag als in het donker. Het is daarom leuk om ook in de avonduren een plekje te zoeken waar je een goed uitzicht hebt op de toren. Na zonsondergang is de toren prachtig verlicht door duizenden lampjes en ben je op elk heel uur getuige van een lichtshow.

De Eiffeltoren in Parijs bezoeken: 10 handige tips (5)

7. Pas op voor zakkenrollers

Dit is een van de drukste punten van Parijs en een paradijs voor zakkenrollers. Wees hier heel erg op je hoede en stop al je waardevolle spullen ver weg. Kijk vooral uit bij straatartiesten, want dat zijn favoriete plekken om toe te slaan.

8. Picknicken in park Champ-de-Mars

Misschien nog wel leuker dan het beklimmen van de Eiffeltoren: ga picknicken in het park Champ-de-Mars. Dit uitgestrekte park ligt aan de voet van de Eiffeltoren en is perfect voor een zomerse picknick. Doe inkopen bij een delicatessenwinkel in de buurt en strijk hier neer met een fles rosé, een baguette en lekkere Franse kaasjes.

9. Bekijk het uitzicht vanuit Jardins du Trocadéro

De Eiffeltoren is zo groot, dat je eigenlijk een beetje afstand moet nemen om ‘m in volle glorie te zien. Ga bijvoorbeeld naar Jardins du Trocadéro, aan de overkant van de Seine. Esplanade Joseph Wresinski is een populaire spot onder fotografen, vanwege de symmetrische lijnen en het loodrechte uitzicht op de toren.

➞ Parijs tip: Op zoek naar meer mooie uitzichtpunten? Check ook deze blog met de mooiste uitkijkpunten van Parijs.

De Eiffeltoren in Parijs bezoeken: 10 handige tips (6)

10. Het alternatief voor de Eiffeltoren: Tour Montparnasse

Het uitzicht vanaf de Eiffeltoren is mooi, maar het uitzicht vanaf de Tour Montparnasse is eigenlijk nog veel mooier. Waarom? Omdat je vanaf hier ook daadwerkelijk de beroemdste landmark van Parijs kan zien liggen. De Tour Montparnasse is met 210 meter een geduchte concurrent, maar veel minder bekend. Dat betekent dat toegangskaartjes goedkoper zijn en de wachtrijen minder lang.

Reizen naar Parijs

Vanuit Nederland reis je het snelst en comfortabelst met de trein naar Parijs. De Eurostar naar Parijs brengt je in slechts drie uur en twintig minuten van Amsterdam naar Gare du Nord in Parijs. Tickets hoeven niet duur te zijn: als je op tijd boekt betaal je slechts € 35 voor een enkele reis via NSInternational.

Meer tips voor een stedentrip Parijs? Deze blogs vind je misschien ook interessant:

  • Zo chill is het om met de trein naar Parijs te reizen
  • 50 x gratis zien en doen in Parijs
  • De leukste tips voor alle 20 arrondissem*nten in Parijs
  • 16 x originele tips voor een stedentrip Parijs

Reizen naar Frankrijk

Bekijk alle tips voor Frankrijk

De Eiffeltoren in Parijs bezoeken: 10 handige tips (7)

Expeditie Aardbol

Expeditie Aardbol is hét toonaangevende reisblog van Nederland. Een online magazine vol reistips over de mooiste bestemmingen wereldwijd. Op de hoogte blijven? Volg Expeditie Aardbol op social media!

Vakantie Frankrijk

Frankrijk is het ultieme vakantieland. Je hebt er mooie steden, fijne stranden en kunt er optimaal genieten van het goede leven. Maar dat is niet alles. Ook in de winterperiode is Frankrijk een geliefde bestemming, want met kilometers aan sneeuwzekere pistes en gezellige skidorpen kun je er uitstekend wintersporten.

Wil je meer weten over reizen in Frankrijk? Lees hier alle reisblogs over Frankrijk.

Bestemmingen

  • Bourgogne
  • Bretagne
  • Champagnestreek
  • Dordogne
  • Elzas
  • Franse Alpen
  • Lille
  • Nice
  • Normandië
  • Parijs

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang een gratis preset

De Eiffeltoren in Parijs bezoeken: 10 handige tips (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Gov. Deandrea McKenzie

Last Updated:

Views: 5597

Rating: 4.6 / 5 (66 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Gov. Deandrea McKenzie

Birthday: 2001-01-17

Address: Suite 769 2454 Marsha Coves, Debbieton, MS 95002

Phone: +813077629322

Job: Real-Estate Executive

Hobby: Archery, Metal detecting, Kitesurfing, Genealogy, Kitesurfing, Calligraphy, Roller skating

Introduction: My name is Gov. Deandrea McKenzie, I am a spotless, clean, glamorous, sparkling, adventurous, nice, brainy person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.